Vingården
På Lyngås vingård har vi planterat 110 plantor av den gröna druvan Solaris samt 70 st av de blå sorterna Cabernet Cortis och Cabaret Noir, båda en korsning med Cabernet Sauvignon.
Vårvinter - Förberedelser
När solen börjar värma i slutet av februari är det dags att klippa ned vinstockarna och förbereda för nästa säsong. Nu gödslas också med stallgödsel från vår egen gård.
Vår - Växtsäsongens början
Växtsäsongen börjar i maj då skotten skjuter fart och ganska snart ses blomställningar formas.
Sommar - Blomning och skötsel
Blomningen sker i slutet av juni och efter ett par veckor ser man små druvklasar bildas. Under sommaren plockas "tjuvar" bort ungefär som på en tomatplanta och när skotten blir för långa kapas topparna.
Sensommar - Förberedelse
I augusti plockas löv bort runt klasarna för att släppa in solen och hålla mögel borta. Vi mäter sockerhalten med spektrometer för att avgöra rätt skördetidpunkt.
Höst - Skörd och vinifiering
Druvorna skördas med sekatör, avstjälkas och krossas innan pressning. Efter pressning får musten klarna och jäst tillsätts. Några veckor senare är jäsningen över och vinet tappas på tank eller damejeanne för att mogna och klarna.
Vinter - Lagring och tappning
Vinet köldstabiliseras under vintern. Rött vin tappas på flaska i mars-april genom ett filter med hjälp av en vakumfyllare.